ATTACHMENT

REED ACT DISTRIBUTIONS UNDER THE TEMPORARY EXTENDED
UNEMPLOYMENT COMPENSATION ACT OF 2002
QUESTIONS AND ANSWERS

1. Question: Since my state’s legislature meets in session only for short periods each year, my
state’s law delegates certain legislative functions, including certain appropriation functions, to
the Governor. May the Governor “appropriate” Reed Act funds under this delegation?

Answer: No. Question and Answer 9 in Attachment I to TEGL 18-01 explains that Section
903(c)(2), SSA, provides that a state may use Reed Act funds for administrative purposes only
“pursuant to a specific appropriation made by the legislative body of the State.” (Emphasis
added.) That section of the SSA goes on to provide that a withdrawal may be made for the
payment of administrative expenses “if and only if” the appropriation law meets certain
requirements. Among these requirements is that “the purposes and the amounts” must be
“specified in the law making the appropriation.” Senate Report No. 1621 elaborated on the
appropriation requirement. It states that a state may use Reed Act funds for administrative
expenses only “through a special appropriation act of its legislature” and that such use of Reed
Act funds is “subject to rigid control by the State legislature (which control is specified in the
bill in detail).” (Emphasis added. 1954 U.S.C.C.A.N. 2909, 2910, 2914.)

2. Question: May Reed Act funds be used for administrative expenses incurred before the date
of enactment of the state appropriations?

Answer: No. Under Section 903(c)(2)(C), SSA, a state’s Reed Act appropriation law must
provide that “the expenses are incurred after” the date of the enactment of the appropriation.

3. Question: May my state use Reed Act funds to deliver employment services outside its One-
Stop system?

Answer: In general, no. Reed Act funds may be used for expenses incurred by a state “for the
administration of its unemployment compensation law and public employment offices.” As
noted in TEGL 18-01, “administration of . . . public employment offices” means “any function
fundable under the Wagner-Peyser Act.” Section 7(e), Wagner-Peyser, provides that “all job
search, placement, recruitment, labor employment statistics, and other labor exchange services
authorized under subsection (a) shall be provided, consistent with the other requirements of this
Act, as part of the one-stop delivery system established by the State.”

Section 7(b)(2), Wagner-Peyser, does authorize provisions of services outside the One-Stop.
However, these services may be provided only to “groups with special needs, carried out
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pursuant to joint agreements between the employment service and the appropriate local
workforce investment board and chief elected official or officials or other public agencies or
private nonprofit organization.” (Emphasis added.) Thus, for Reed Act purposes, moneys may
be expended outside the one-stop system on these groups with special needs only if there is an
agreement with the state’s ES agency.

Note that the state’s share of the $100 million Reed Act distributions made in each of fiscal years

2000 through 2002 may be used only for UC administration. (See Question and Answer 20 in
Attachment [ to TEGL 18-01.)

4. Question: May my state legislature appropriate Reed Act funds to an agency other than the

state agency (or agencies) administering the UC program and the employment service (ES)
program?

Answer: No. While nothing prohibits the UC or ES agencies from providing Reed Act funds to
other agencies to perform permissible Reed Act activities (e.g., information technology services

supporting the UC and ES agencies), the appropriation must be made to the UC and/or ES
agency.

The intent behind the Reed Act was to allow states to supplement their federal UC and ES grants.
(See, for example, H. Rep. 21 (1954 U.S.C.C.A.N. 2909 -2911); H. Rep. 251, 107" Cong. 1*
Sess. 58-59.) Therefore, just as the state agency administering the state’s UC law receives the
federal UC administrative grant, the same agency is to receive Reed Act funds for administering
the UC law. Similarly, just as the state agency administering the state’s ES program receives the

Wagner-Peyser grant, the same agency is to receive Reed Act funds for administering its public
employment offices.

Appropriating Reed Act funds only to the state UC and/or ES agencies, which have expertise in
determining what are permissible Ul and Wagner-Peyser Act functions, helps assure that Reed

Act funds are used only for permissible purposes. This in turn will help avoid federal questions
regarding use.

S. Question: May Reed Act funds be used to pay travel expenses incurred by trainees?

Answer. Only to the same extent Wagner-Peyser Act funds may be used for this purpose.
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Generally, Wagner-Peyser Act funds may not pay for transportation costs, but there are two
exceptions:

* Section (7)(b)(2) of the Wagner-Peyser Act discusses “services for groups with special
needs, carried out pursuant to joint agreements between the employment service and the
appropriate workforce investment board and chief elected official or officials or other
public agencies or private nonprofits organization.” Costs of transporting members of
such groups may be funded from Reed Act funds.

* Section 7(b)(3), Wagner-Peyser, identifies “the extra costs of exemplary models for
delivering” Wagner-Peyser services as an allowable use of Wagner-Peyser funds. If

transportation were part of an exemplary service delivery model for such services, it may
be funded from Reed Act.

In both cases, transportation costs would be allowable only if the transportation involves

transporting customers to enable them to access and receive employment services funded under
the Wagner-Peyser Act or the Reed Act.



