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Attachment 1 to UIPL 04-10, Change 4 

Questions and Answers 

A.  Weekly Benefit Amounts – Calculation of Differences 

1) Question:  Is rounding permitted by states in determining whether individuals qualify for a 
WBA that is at least $100 or 25 percent lower than their EUC08 WBA? 

Answer:  No.  To determine the percent difference between a new regular UC WBA and the 
EUC08 WBA, no rounding is permitted because the statute makes no provision for rounding. 
To determine if a new regular UC WBA is at least 25 percent lower than the EUC08 WBA, 
the following computation is made: 

(One minus (new regular UC WBA / EUC08 WBA)).  If the result is 0.25 or greater, the 
individual will continue to receive EUC08, if otherwise eligible.  No rounding or truncating 
is permitted. 

Example:  A regular UC WBA of $150 compared to an EUC08 WBA of $199 is 24.62 
percent less (i.e. one minus (150 divided by 199)) and would not meet the threshold criteria 
triggering the State EUC08 Option.  Conversely, the regular UC WBA of $150 compared to 
an EUC08 WBA of $201 is 25.37 percent less and would meet the criteria triggering the 
State EUC08 Option. 

Note:  Rounding is not a factor with regard to the $100 criterion, since states generally round 
the WBA either up or down in accordance with their state UC law and the result is a whole 
dollar amount.  If the result is not a whole dollar, rounding is not permitted in determining 
whether the new regular UC WBA is $100 less than the EUC08 WBA. 

B.  Requirements for Continued Claims during the “Gap” 

1) Question:  In order to receive retroactive EUC08 payments for the “gap” weeks between 
June 2, 2010 and the enactment of the Extension Act (July 22, 2010), must individuals meet 
state requirements on ability to work, availability for work, and work search? 

Answer:  Yes.  In order to be eligible for any week of EUC08, individuals must meet state 
eligibility requirements (including, but not limited to, requirements on ability to work, 
availability for work, and work search) that apply to regular UC claims.  Section 3(c) of the 
Extension Act specifically amended section 4001(d)(2) of the Supplemental Appropriations 
Act, 2008 in order to reinforce this point.  (See also UIPL 23-08, Change 1, Q&A section H). 

2) Question:  If an individual correctly began receiving Trade Readjustment Allowances 
(TRA) after the expiration of the EUC08 program on June 2, 2010, does the state need to 
change the payments from TRA to EUC08 and adjust all funding accordingly for weeks of 
unemployment paid before the enactment of the Extension Act, if the individual is now 
eligible for EUC08 for those weeks because of the Extension Act? 
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Answer:  Yes, because TRA is payable only on exhaustion of all other compensation, 
including EUC08.  (20 CFR 617.11(a)(2)(v)).  The state must make payment adjustments 
from the TRA grant accounts to the EUC08 grant accounts and submit amended financial 
reports as necessary. 

C.  Individuals Who Qualify for Regular UC in another State 

1) Question:  How will the EUC08 State know whether individuals met the fourth threshold 
criterion (i.e., the regular UC WBA is at least $100 or 25 percent less than the EUC08 WBA) 
to qualify for the State EUC08 Option in the Regular UC State? 

Answer:  Once the Regular UC State determines that the WBA criterion is met, it must 
promptly notify the EUC08 State.  Some states that have chosen Option D may not actually 
establish a benefit year (regular UC claim); however those states must still notify the EUC08 
State of the result of their determination or findings.  The Regular UC State(s) may contact 
the EUC08 State via any established or new communications protocols that may be arranged. 
However, states should consider using the “UI Mail” application on ICON to communicate 
for this purpose. 

2) Question:  What is required of the EUC08 State when individuals have potential entitlement 
in more than one state? 

Answer:  The EUC08 State must notify individuals who qualify for regular UC in more than 
one state that: 

• to continue to be eligible for benefits (either EUC08 under its law or regular UC 
under another state’s law) individuals must “select” a Regular UC State (i.e., the 
“paying state”) in accordance with existing CWC procedures; 

• they must contact that Regular UC State within 10 business days from the date of the 
notification sent to the individual; and 

• the Regular UC State will determine the individual’s actual WBA, on the basis of 
wages reported to that state alone as well as on the basis of combining wages for the 
individual from all states where the individual worked in that state’s base period, and 
advise the individual and the EUC08 State of whether or not they qualify for the State 
EUC Option, based upon the CWC WBA, if it is higher than the “uncombined” 
WBA. 

Note:  The information contained in item 4 of this UIPL also apply to claims filed under the 
CWC program. 

3) Question:  May states suspend payment of EUC08 pending receipt of information from the 
Regular UC State about the claimants’ new regular UC WBA and continued EUC08 
entitlement? 
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Answer:  Only for a limited period (i.e., states may suspend payment only until the last day 
in the week in which the payment “is due”).  States must make timely EUC08 payments 
consistent with the “when due” requirement of Section 303(a)(1), Social Security Act.  States 
may suspend payment of EUC08 until a determination of eligibility for continued EUC08 is 
made by the Regular UC State only if the determination is timely.  The Regular UC State 
must advise the EUC08 State of its determination.  If the Regular UC State does not make a 
timely determination whether (or not) EUC08 will continue (states generally have a very 
limited window of time in which to pay when due), the EUC08 State must pay EUC08 based 
on the previous determination of EUC08 eligibility and inform the individual that these 
benefits may be overpaid if it is determined that s/he does not meet the threshold 
requirements to continue receiving EUC08.  (See UIPL No 04-01). 

4) Question:  Must states suspend EUC08 payments when individuals fail (within 10 business 
days) to contact the (other) Regular UC State in which they have potential regular UC 
entitlement? 

Answer:  Yes, provided that the EUC08 State has notified the individuals that benefits will 
be suspended for failure to contact the Regular UC State within 10 business days. 

5) Question:  May states that selected Option A file a regular UC initial claim on behalf of the 
individual claimant? 

Answer:  Yes, if state law permits the state to file a claim on behalf of the individual.  
However, the Regular UC State must provide proper notification of the claim that was filed 
to the individual. 

D.  Multiple EUC08 Claims/Accounts 

1) Question:  An individual has EUC08 accounts with respect to more than one benefit year.  
Which benefit year is used when applying the State EUC08 Options? 

Answer:  Only benefit years that expire after enactment (July 22, 2010) of the Extension Act 
may be used.  If an individual received EUC08 on or before July 22, 2010, with respect to a 
benefit year that has expired or will expire after July 22, 2010, they may qualify for the State 
EUC08 Option, if otherwise eligible. 

2) Question:  A claimant established Benefit Year 1 (BY1), exhausted regular UC on that 
benefit year, and then began receiving EUC08 based upon it.  When the claimant established 
a second benefit year, payment of EUC08 on BY1 was suspended, and s/he began receiving 
regular UC on Benefit Year 2 (BY2).  The claimant then exhausted the regular UC on BY2, 
and resumed EUC08 based on BY1 (EUC08 claim was never established on BY2).  BY2 
now expires after the enactment of the Extension Act, and the claimant has sufficient wages 
to establish Benefit Year 3 at a WBA that is at least $100 or 25 percent less than the EUC08 
WBA.  BY1 expired before enactment of the Extension Act which does not meet the first 
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criterion threshold.  Does the State EUC08 Options provision apply to this claimant, 
allowing her/him to continue the receipt of EUC08 based upon BY1? 

Answer:  No.  The State EUC08 Options provision only applies to benefit years that expire 
after enactment of the Extension Act.  Since BY1 expired before enactment of the Extension 
Act, the State EUC08 Options provision does not apply to it.  Although BY2 meets the 
condition of expiring after the enactment (criterion #1), the State Option provision still does 
not apply because the claimant never established entitlement to EUC08 with respect to BY2 
since s/he still has entitlement to EUC08 with respect to BY1. 

E.  Extended Benefits Paid During the “Gap” Period; Instead of EUC08 

1) Question:  An individual exhausted regular UC during the “gap” period (June 2, 2010 
through July 22, 2010) before enactment of the Extension Act when no new EUC08 claims 
could be established and s/he began receiving Extended Benefits (EB). The individual 
continued to receive EB after enactment of the Extension Act and did not receive EUC08 
before her/his benefit year (BY1) ends.  BY1 now ends after the enactment of the Extension 
Act.  The claimant has sufficient wages to establish a subsequent benefit year (BY2) and the 
WBA is at least $100 or 25 percent less than the EUC08 WBA based upon BY1.  Does the 
State EUC08 Options provision apply, allowing the individual to receive regular EUC08 on 
BY1 instead of regular UC based upon BY2? 

Answer:  Yes.  First of all, because the individual has a new entitlement to a regular UC 
claim, the payment of the EB must be stopped (Section 202(a)(1) of the Federal-State 
Extended Unemployment Compensation Act of 1970) and the State EUC08 Option must be 
examined. 

• The individual was entitled to EUC08 with respect to BY1 upon exhaustion of regular 
UC.  The receipt of EB instead of EUC08 does not affect the potential EUC08 
entitlement based on BY1. 

• BY1, upon which the EUC08 claim was based, expired after enactment of the Extension 
Act; 

• the individual has remaining EUC08 entitlement on that benefit year (BY1); and 

• the WBA on the new benefit year is at least $100 or 25 percent less than the WBA on the 
EUC08 based upon BY1. 

Therefore, the individual meets all four of the criteria for application of the State EUC08 Options 
provision. 

Note: This answer only applies to those states that elected to pay EUC08 before EB under 
section 4001(e) of the Supplemental Appropriations Act, 2008. 
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F.  Changes in Wages and/or Monetary Entitlement for Regular UC 

1) Question:  If a state determines that the WBA for regular UC was in error and the corrected 
WBA changes whether or not the individual qualifies under the State EUC08 Option, must 
the state correct the error? 

Answer:  Yes.  States must correct erroneous monetary determinations and use the new 
corrected WBA to determine whether or not the State EUC08 Option applies to the 
individual.  States must establish EUC08 benefit overpayments or issue supplemental 
payment(s) for any underpayments that may result. 

2) Question:  My State has chosen Option A.  An individual’s benefit year ends after the 
enactment of the Extension Act and the individual has remaining EUC08 entitlement on that 
benefit year.  The individual becomes eligible for regular UC and the new WBA is at least 
$100 or 25 percent less than EUC08 WBA.  However, the individual could qualify for a 
substantially higher WBA if s/he waits to file after the calendar “quarter change” due to the 
new base period.  May the state allow the claimant to choose to wait to file the new regular 
UC claim until after the quarter change? 

Answer:  No.  Individuals who qualify for the State EUC08 Option must (to continue receipt 
of EUC08) file a new regular UC claim effective the week following the benefit year 
exhaustion date.  The State EUC08 Option is an exception to the general EUC08 rule that 
new regular UC entitlement suspends EUC08 payments.  The exception only applies (except 
in an Option D state, where the claimant may elect to not file a new claim) if the individual 
files a claim for the new regular UC entitlement, and the WBA on that claim is at least $100 
or 25 percent less than the EUC08 WBA.  Accordingly, individuals may not continue 
receiving EUC08 after becoming eligible for new regular UC entitlement if they do not file a 
new regular UC claim effective the week following exhaustion of the “old” benefit year 
(except in an Option D state). 

3) Question:  My state has selected Option D.  An individual who is receiving EUC08 becomes 
eligible for regular UC when his/her benefit year expires and the new WBA is 30 percent less 
than the EUC08 WBA.  Under Option D, s/he declines to file a new regular UC claim and 
chooses to continue EUC08.  At the next quarter change, due to a change in the state’s base 
period, s/he is now eligible for a new WBA that is only 10 percent and $50 dollars less than 
the EUC08 WBA.  Is the state permitted or required to terminate the EUC08 payments and 
require that the claimant commence a regular UC claim to continue receiving benefits (either 
EUC08 or regular UC)?  Alternatively, is the state required or permitted to continue EUC08 
payments? 

Answer:  Once the individual has opted to continue to receive EUC08, the state must 
continue paying EUC08 until exhaustion or until the individual opts to file a new claim and 
establishes a new benefit year (which thus terminates any future choice by the individual 
under the State EUC08 Option). 
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Note:  This result is the same for Options A and B, in that the individual may continue 
receiving EUC08 regardless of whether subsequent quarter changes increase or decrease the 
regular UC WBA. 

G.  Regular UC Entitlement When Benefit Year Has Not Expired 

1) Question:  Does the State EUC08 Option apply to individuals with entitlement to a new 
benefit year in another state (e.g., when individuals have CWC entitlement), even though the 
current benefit year in the EUC08 State (on which the EUC08 benefits were paid) has not 
expired? 

Answer:  No.  The State EUC08 Option does not apply because the current benefit year has 
not expired.  EUC08 must be suspended because the individuals are no longer exhaustees of 
regular UC, and existing state procedures must be followed to assist and advise these 
individuals of their claim status. 

H.  Waiting Week Requirement for Regular Compensation 

1) Question:  States that selected Option A will establish a claim for regular UC but defer 
payments when individuals qualify for relief under the State EUC08 Option.  My state 
requires that a waiting week be served before establishing a claim for regular UC.  Does this 
mean Option A is not available to the state if the waiting week cannot be served after 
individuals exhaust EUC08? 

Answer:  States will not require individuals to serve a waiting week under the State EUC08 
Option A until after exhaustion of EUC08.  If this delay in serving the waiting week is not 
permitted under the Regular EUC State’s UC law, the state may not choose Option A.




