
UCFE Wage Assignment Questions and Answers 
 

 
 

1)  Question:  Is the state agency taking the Unemployment Compensation for Federal 
Employees (UCFE) claim responsible for determining assignment of Federal civilian service and 
Federal wages? 
 
Answer:  Yes. The Federal agency will advise states of an individual’s last official station.  As 
described in the definition of “official station” in 20 CFR 609.2(k), the official station is either 
the “duty station” listed on the Standard Form (SF)-50, Notification of Personnel Action that the 
Federal agency provides to the individual upon termination of the individual’s Federal service, or 
the state or country designated under “name and location of employing office” on the SF-50 or 
designated as the individual’s place of employment on an equivalent form.  Then, the state 
agency taking the claim must determine the proper wage assignment.  
 
2)  Question: Does assignment of Federal civilian service and Federal wages only cover the 
applicable base period? 
 
Answer:  No.  All Federal civilian service and Federal wages  including the applicable base 
period and current lag wages are assignable as provided by 20 CFR 609.8(b) at the time a first 
claim is filed, including Federal civilian service and Federal wages earned up to the effective date 
of the claim.  
 
3)  Question:  If an individual worked for multiple Federal agencies, does the state agency taking 
the claim need to assign the Federal civilian service and Federal wages (including current lag 
wages up to the effective date of the claim) from each Federal agency separately? 
 
Answer:  No.  At the time a first claim is filed, the state agency taking the claim must assign all 
Federal civilian service and Federal wages (including lag wages) to one state in accordance with 
20 CFR 609.8(b).  If Federal civilian service and Federal wages with multiple Federal agencies 
are involved, the state agency taking the claim must send a Form ETA 931, Request for Wage 
and Separation Information (Office of Management and Budget Control No. 1205-0179), to each 
Federal agency at which the individual earned wages in the applicable base period and, if 
applicable, the period between the end of the base period and the effective date of the claim. 
 
4)  Question:  Do the Federal civilian service and Federal wage assignment rules in  
20 CFR 609.8(b) apply to Federal employees of the Federal Emergency Management Agency 
who work on an on-call, intermittent basis, and are known as Disaster Assistance Employees 
(DEAs or Reservists)? 
 
Answer:  Yes.  State agencies must assign the Federal civilian service and Federal wages for 
DEAs to the state in which they had their last official station before filing a first claim (or the 
state designated under “name and location of employing office” on the SF-50 or designated as the 
individual’s place of’ employment on an equivalent form), and may only assign the Federal 
civilian service and Federal wages of DEAs to their state of residence if their last official station 
was outside of the United States or they had subsequent covered non-Federal employment.   
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5)  Question:  Are Federal civilian service and Federal wages assignable in the same manner 
when a “joint claim” (i.e., a claim that includes military wages and/or regular UC wages) is filed? 
 
Answer:  Yes.  When the first claim is filed, whether it is filed under the UCFE program or it is 
filed as a “joint claim,” all Federal civilian service and Federal wages from the beginning of the 
applicable base period to the effective date of the claim must be assigned in accordance with  
20 CFR 609.8(b).  
 
 


