
 
          Attachment B 
 
Issue:  Definition of the phrase “Attending Any School” 
 
Discussion.  Local areas must spend at least 30 percent of local formula funds to help eligible out-of-
school youth (OSY).  Under the WIA, an OSY is defined as an eligible youth who is a school dropout 
or an eligible youth who has received a secondary school diploma or its equivalent, but is basic skills 
deficient, unemployed or underemployed (WIA sec. 101(33)).  The WIA spending requirement is 
different than under the Job Training Partnership Act (JTPA), where not less than 50 percent of Title II-
C (year-round) participants were required to be out-of-school.  There was no proportion requirement 
on participants in the Title II-B (summer youth) program.  In both programs, those youth attending an 
alternative school could be included within the definition of out-of-school.  
  
Under the WIA, a school dropout means an individual who is no longer “attending any school” and who 
has not received a secondary school diploma or its recognized equivalent (WIA sec. 101(39).  A youth 
attending an alternative school at the time of registration is not a dropout.  An individual who is out of 
school at the time of registration and subsequently placed in a school setting may be considered OSY 
for the purposes of the 30 percent expenditure requirement (20 CFR 664.310).   
 
Question:  Do states and local areas have flexibility to develop policies regarding what types of 
programs of study (i.e., GED, skills training, or other remedial education programs offered by a 
community-based organization) could be excluded from the definition of  “attending any  
school?”  
 
Answer:  There is no statutory definition of “attending any school.”  State and local areas have some 
flexibility in defining what programs of study might be excluded from “attending any school,” such as the 
ones cited in the question.  States and local areas are encouraged to develop their own policies and 
guidelines on implementing the definition of an out-of-school youth.  Consistent with 20 CFR 661.120, 
the policies, guidelines, and definitions should not be inconsistent with the Act, the regulations, and other 
federal statutes and regulations governing One-Stop partner programs.  Local areas should also ensure 
consistency with state policy.  In addition, we recommend that such policies, guidelines, and definitions 
be consistent with established state or local education policies and rules.  We caution against states and 
local areas developing any special rules or conditions that are solely for the purposes of meeting the 30 
percent expenditure requirement under the WIA, and which are counter to existing state or local 
education policies. 

 
States which have experienced difficulty in meeting the 30 percent expenditure requirement could 
consider requesting a waiver to modify the definition of OSY.  General waivers could be requested for 
the entire state or for one or more local areas.  The process and criteria for waivers are found in 20 
CFR 661.400 et seq. 
 


