ADMINISTRATIVE AND FISCAL QUESTIONS
GENERAL

AF1: Doesthe primary digibility cost limitation (which replacesthe 70% provision) and the
“other digibles’ cost limitation (which replacesthe 30% provision) apply to the total amount
of grant funds awarded or actual expenditures?

Only the 30% cost limitation sill gpplies. With the 1999 Amendments, the digibility requirements for
hard-to-employ individuas and non-custodia parents were atered and

the language referring to any mandatory minimum expenditure level of 70 percent was diminated for
these groups.  Since the statute does specify that no more than 30 percent

of grants funds may be spent on individuds served under the “ other digibles’ category,

the Employment and Training Adminidtration interprets that to mean that al other

expended funds dlotted to or awarded to the grantee will be expended on individuas

who mest the primary digibility requirements.

In the past, with a the minimum expenditure level of 70 percent, if an operating entity

spent up to 30% of its funds on individuas with characteristics associated with long-term

welfare dependence, but was only able to spend 69 percent (or less) of the total funds on the
hard-to-employ under the 70% category, it could be pendized with disalowed costs for falure to
expend at least 70% of its funds on hard-to-employ individuas. Unfortunately, snce such disdlowed
costs would have to be identified from otherwise alowable expenditures under the 30% category, this
policy, enacted in the name of program compliance, appeared arbitrary and punitive. Therefore,
athough operating entities are not absolved of the underlying requirement that spending is to be targeted
to the hardest-to- serve under the primary digibility category, they will remain in compliance with the
program expenditure requirements even if their expenditure retio fdls dightly below 70%, aslong as
their expenditure rate for other digibles does not exceed 30% of the total grant funds dlotted. Formula-
funded operating entities that are concerned that their find expenditure rate may fal more than dightly
below the 70% (less than 69%) level by the end of the grant period should immediately discuss their
anticipated level and its acceptability with their state WtW contacts. In like manner, competitive
grantees should contact their Grant Officer=s Technical Representative (GOTR). For more complete
discusson on changes to the mandatory minimum expenditure level language, please refer to 20 CFR
645.211 and the Preamble to the Final Rule, 2690, p. 2703, (66 Fed. Reg. 2690 (Jan.11, 2001)).
Findly, under 20 CFR 645.211, the cdculation of the 30 percent maximum expenditure limitation
(services to those digible under the “other eigibles’ provison found at 20 CFR 645.213), is applied
againg a base of the total amount of funds dlotted or awvarded to the

WItW operating entity. This caculation is NOT made againgt a base of the total amount of

funds expended by the operating entity. This cdculation method gpplies to both formulaand
competitive grant awards. For additiona information, please see Training and Employment Guidance
Letter (TEGL) No. 4-00, located under Policy/Laws, Regulations and Directives
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on the WtW website: http://wtw.doleta.gov/linkpages/tegltein.asp

AF2: Doesthe 15% administrative cost limitation apply to thetotal amount of grant funds
awarded or actual expenditures?

Under 20 CFR 645.235 (8)(1) and (2), which limits the expenditure of WtW funds for adminigtrative
purposes to no more that 15 percent of the grant award, the base to which

the adminigtrative cost limitation is gpplied is the total amount of grant funds awvarded. This caculation
method applies to both formula and competitive grant awards. For additiona information, please refer
to the TEGL No. 4-00, located under Policy/Laws, Regulations

and Directives on the WtW website:  hitp://wtw.doleta.gov/linkpages/tegltein.asp

AF3: What constitutes a valid obligation for purposes of satisfying * 403(a)(5)(A)(iv)(11)
of the Act and 29 CFR 97.3? Arethecriteriafor valid obligations satisfied by written
interagency agreements between two entities within the State government? What

sour ces of funds are availableto a State for financing staff costsand similar costs
which cannot be charged to WtW grantswithin the period of availability?

DOL regulations at 29 CFR 97.3 define obligations as “the amounts of orders placed,

contracts and subgrants awarded, goods and services received, and smilar transactions

during agiven period that will require payment by the grantee during the same or afuture period.” ETA
consders obligations by the State grantee which satisfy these criteriaas

meeting the statutory requirement.

Thisincludes dl awards by the State grantee to subrecipients in accordance with *403(a)(5)(A)(vi) of
the Act (85% funds) and al other awards by the State grantee to

third partiesin the form of grants, subgrants, contracts, purchase orders, and smilar

written agreements requiring payment for expenditures made during the period WtW

funds are available for expenditure.

Under the referenced definition, ETA congdersthird parties to include other units of

State government if thisis congstent with State law.  Accordingly, a valid obligation may
arise from an award to another unit of State government if the award instrument specifies
the activities, products, and services to be provided by the other unit in exchange for grant
funds recaived. The other unit may be a the same level of government, e.g., a department
whose highest officia has the same job title as the grantee department’s highest officia, or
a adifferent leve, e.g., abureau within another department.

ETA does not congder the following actions to result in valid obligations: actions within the grantee

department, e.g., atransfer or delegation of budget authority or authority to enter into agreements to
another headquarters unit or locd office of the grantee; or transactions between two entities of
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government which purportedly transfer authority and respongbility from one to another and back again
but whose redl purposeis only to create an appearance of an award action without effecting any actua
change of pogition between the entities.

AF4: Why isprofit not allowed for WtW competitive grants?

WtW competitive grants present an opportunity for private "for-profit" entitiesto

collaborate with non-profit organizations as well as public agenciesto provide effective

sarvices for hard-to-employ wdfare recipients. To a certain extent, competitive grant funds

will subsdize the research and development activities of "for-profit* entities, enabling them

to test experimental employment Strategies a no cost to themselves. "For-profit” entities are welcome
to use the knowledge and experience they gain in profit-making enterprises funded through other
sources, but the Department of Labor fedsit is reasonable to disdlow the

earning of profit on compstitive grant funds.

AF5: Aregranteesrequired to operate using an indirect cost rate?

No, an indirect cost rate is not required. Grantees should direct charge wherever possible. However, if
agrantee has more than one funding source, including more than one grant

from the same agency, it should request an indirect cost rate. For additiona information and clarification
of the rules governing indirect cost rates, contact Steve Garfinkel, Department

of Labor, Office of Adminigtrative Services and Management, Divison of Cost Determination,

at garfinkle-stephen@dol.gov or 202-693-4102.

AF6: How areindirect costs allocated between administration and program costs?

Because of the revised WIW adminigtrative cost definition, many more WtW costs are considered to be
for the direct provision of WtW activities and can be classified as a program cost; therefore, they can be
directly charged to the program. That said, there remain circumstances for indirect cost charging, and
where an indirect cost pool is maintained. When specific costs charged to an overhead or indirect cost
pool can be identified directly as program costs, they may be charged as program codts. For additiona
information on the revised WtW adminigtrative cost definition and what types of WtW activities are
subject to the administrative cost limit, please refer to 20 CFR 645.235.

AF7. A personisfound digible based on information provided by the TANF agency
(e.g., at least 30 monthsreceiving assistance or within 12 months will become

indligiblefor TANF), and WtW provides services. Thereafter, it isdetermined that
the person was not dligible. Which agency, TANF or WtW, isliablefor any disallowed costs?

The WtW grantee is ultimately respongble for any disdlowed costs associated with the WW grant. It is
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up to the grantee to establish procedures that will limit the liability when dedling
with subcontractors and that comply with section 645.214 of the WtW Regulations.

AF8. May WtW granteesenter into afixed unit price (a.k.a. single unit price) contract
with subrecipientsfor training or services?

A grantee may enter into a fixed unit price contract or any other type of contract or agreement

as long as the appropriate competitive procurement procedures are followed, and cogts are properly
reported on the appropriate line(s) of the Quarterly Financia Status Report. Asfeasible, grantees are
encouraged to utilize performance-based contracting, which bases payment upon desired outcomes. Be
advisad that regarding charges to adminigirative cogts, the regulatory definition a 20 CFR 645.235 has
been revised especialy with regard to subrecipients and vendors. Using a single unit price contract does
not absolve the grantee from adherence to the WtW regulations at " 645.230, and the respective OMB
Cog Principle Circulars. The latter require in genera that costs be dlocated to a particular cost
objective in accordance with the relative benefits received.

AF9: May performance-based contracts be used in the WtW Program?

Y es. Grantees (and subgrantees) may use performance-based contracting. Cost reimbursement
contracts, fixed price agreements, and fixed unit price performance-based contracts are among
the options available to the contracting entity. 20 CFR 645.230(a)(3) requires that contracts

or vouchers for job placement services must include a provision to require "that at least

one-hdf (2) of the payment occur after an digible individua placed in the workforce has

been in the workforce for six (6) months.f) This requirement under WtW would lend itsdlf

to performance-based contract methods. Generdly, a performance-based contract is focused
on specific, measurable outcomes upon which payment is based, e.g., placements, retentions.
Essentidly, under WtW, grantees determine the contracting method that best meets their needs
in accordance with the grantee's procurement procedures.

For reporting purposes, WtW expenditures must be categorized as adminigirative, program

or federa technology expenditures regardless of the contracting method(s) used. Relatedly,

the definition of a WtW adminidtrative cost has been revised. The WtW regulations characterize codts of
adminigtration as the alocable portion of necessary and dlowable costs associated with those specific
functions identified in paragraph (c)(1) of section 645.235 for the administration of the WtW Program
and which are not the general management and adminigtration of the WTW related to the direct
provision of servicesto participants. Accordingly, a 20 CFR 645.235(d)(1), only that portion of the
WtW granteess codis that are associated with the performance of the administrative functions described
inthelist at 20 CFR 645.235(c)(1) and awards to subrecipients or vendors that are solely for the
performance of these adminigrative

functions are dlassfied as adminigrative cogts. All other costs are considered to be for

the direct provison of WtW activities and are classfied as program codts.
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Audit requirements reating to performance-based contracts at the Federa level provide

that governmenta and non-profit contractors are covered by the Single Audit Act requirements (OMB
circular A-133). Commercia organizations which are WtW subrecipients may choose

to have an organization-wide audit or a program-specific financid and compliance audit when
expenditures are above the threshold amount of $300,000 specified in Circular A-133. Organizations
other than the Federad government which provide funding for WtW activities

may have audit requirements of their own.

AF10: If in preparing itsgrant proposal, an applicant for a competitive grant gets
commitments from various partnersto provide certain activities/services and namesthose
partnersin itsgrant application, isit then necessary for the applicant to go through a
procurement process to seledt the provider s subsequent to grant award?

ETA’s sdection of an applicant does not congtitute a blanket endorsement of the listed
partners/providers or the process by which they were sdlected. ETA inits evauation and selection
process assumes that the partners/providers listed in the applicant’ s submission were or will be selected
in accordance with the applicable procurement rules and other requirements. Listing the names of
partners/providersin its grant gpplication does not relieve an gopplicant from compliance with these
requirements.
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