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Attachment to UIPL No.  24-20 

 

Temporary Changes to the Federal-State EB Program - Questions and Answers 

 

1. Question:  If a state triggers “ON” to EB, must a state notify individual claimants of the 

availability of EB?  

 

Answer:  Yes.  The state must provide potentially eligible individuals (discussed in Section 

4.a. of UIPL No. 24-20) with appropriate written notification of their potential eligibility, 

including filing instructions, in accordance with state law.  States must provide claimants 

with alternate modes of contact, which may include email, and communicate with the 

claimant based on his or her preferred method of contact.  If the state contacts the claimant 

via email and the email is returned, the state must attempt to contact the claimant by U.S. 

mail. 

 

2. Question:  If the state triggers “ON” while an individual is collecting Pandemic Emergency 

Unemployment Compensation (PEUC), would the individual switch to EB? 

 

Answer:  No.  The payment of EB for which an individual would otherwise be eligible must 

be deferred until after the individual exhausts PEUC benefits.  See UIPL No. 14-20 for 

additional information on the coordination of programs. 

 

3. Question:  Would an individual collecting Pandemic Unemployment Assistance (PUA), 

having previously exhausted PEUC, have to switch to EB if the state triggers “ON” to EB? 

 

Answer:  Yes.  If the individual meets the eligibility requirements for EB (including that the 

individual does not have any disqualifications that would prevent the individual from being 

eligible for EB), he or she is no longer eligible to receive PUA and must be notified by the 

state that an EB claim must be filed.  As noted above, states must provide claimants with 

alternate modes of contact, which may include email, and communicate with the claimant 

based on his or her preferred method of contact.  If the state contacts the claimant via email 

and the email is returned, the state must attempt to contact the claimant by U.S. mail. 

 

If the individual continues to be unemployed after exhausting the EB claim and meets one of 

the listed COVID-19 related reasons in section 2102(a)(3)(A)(ii)(I) of the Coronavirus Aid, 

Relief, and Economic Security Act (CARES Act) (Public Law 116-136), he or she may 

resume receipt of PUA.  However, any weeks of EB collected would be subtracted from his 

or her remaining PUA entitlement. 

 

4. Question:  Must an individual file a separate application for EB, or may the state 

automatically switch a UC claim, or other type of claim, to an EB claim? 

 

Answer:  A state may not automatically switch an individual to an EB claim.  Each state must 

determine if an individual meets all EB eligibility requirements, as described in Section 4.a. 

of UIPL No. 24-20.  While an initial application is not required, a state may not file the EB 

claim before determining that the individual meets the eligibility requirements under the EB 
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program.  If a separate application is not taken, the state must document the steps taken to 

confirm EB eligibility. 

 

5. Question:  Federal law limits EB eligibility to two weeks for an individual who files a claim 

in one state while residing in another state that is not in an EB period.  Does this limitation 

pertain to commuter claims? 

 

Answer:  No.  The two-week limitation applies only to claims filed under the Interstate 

Benefit Payment Plan (IBPP) in a state where no extended benefit period is in effect.  

Commuter claims are made by individuals who regularly traveled across a state line from 

home to work, and file for regular UC with the state of employment.  Because commuter 

claims are not filed through the IBPP, the two-week limitation does not apply.  See Section 

202(c) of the Federal-State Extended Unemployment Compensation Act of 1970 (EUCA) 

(26 U.S.C. 3304 note) and 20 CFR 615.9(c). 

 

6. Question:  Do the provisions of EUISAA and the CARES Act require my state to amend its 

EB law? 

 

Answer:  States are not required to amend their EB laws, but might need to do so to respond 

to certain circumstances.  States may qualify for both allotments of the emergency 

administrative grants described in Section 4102 of EUISAA and the increased Federal 

sharing of EB costs if the current provisions of state law meet the applicable requirements. 

Similarly, some states may have the authority to exercise the temporary emergency flexibility 

for modifying or suspending EB work search requirements in response to the spread of 

COVID-19 without amending state law.  However, some states may need legislative or 

executive action to receive both allotments of the emergency administrative grants, be 

eligible for increased Federal sharing of EB costs, or to modify or suspend EB work search 

requirements. 

 

7. Question:  Are there any changes to the reporting requirements for EB reports because of 

EUISAA or the CARES Act? 

 

Answer:  No.  However, states should note that, for purposes of the ETA 2112 report (OMB 

No. 1205-0154), any payment fully funded by the Federal Government should be reported in 

its entirety on line 38 (pertaining to the Federal share of EB).  




