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Attachment to UIPL No. 23-08—Change 6 
 

Questions and Answers on the EUC08 Program Expansion 
 

A.  Effective Date 
1. Question:  What is the effective date of the EUC08 program expansion under the Worker 

Assistance Act? 

Answer: The first week payable under the changes made by the Worker Assistance Act 
is the first week of unemployment (as defined under state law) following the enactment 
of the bill, which was November 6, 2009.  In most states, this means the first 
compensable week of unemployment is the week beginning November 8, 2009. 

B.  EUC08 Second Tier 
1. Question:  Must states re-determine all existing EUC08 Second-Tier accounts? 

Answer:  Yes.  The amendments apply to all EUC08 Second-Tier accounts of otherwise 
eligible individuals. 

C.  EUC08 Augmentation and Order of Payment 
1. Question:  Prior to passage of the Worker Assistance Act, individuals who exhausted 

EUC08 First-Tier benefits simultaneously with the ending of a state’s Second-Tier period 
were eligible to receive the next higher Tier benefits.  Does the same rule apply to Third 
and Fourth-Tier benefits under the Worker Assistance Act? 

Answer:  Yes.  Individuals who exhaust any EUC08 Tier (whether through a partial or 
full weekly amount) in the same week as the qualifying period for the next higher EUC08 
Tier period ends will have their accounts augmented with the next higher Tier of EUC08 
benefits. 

Note:  EUC08 Second-Tier no longer has an unemployment rate threshold; all states are 
paying up to 14 weeks of this tier.  The Third and Fourth Tier period(s) will end when the 
state’s IUR or TUR falls below the applicable threshold unemployment rate(s).  

2. Question:  May a state make payments of EUC08 in the following order: 

1) Pay 13 weeks of Second Tier; 2) Pay 13 weeks of Third Tier; 3) Pay week 14 of 
Second Tier? 

Answer:  Yes, under certain circumstances.  Section 4002(f)(2) of the EUC08 law, as 
amended by the Worker Assistance Act, allows states to make the payment of the “extra” 
week of EUC08 Second Tier following the payment of the EUC08 Third Tier if the state 
determines that paying the increased EUC08 Second Tier would unduly delay the prompt 
payment of any of the EUC08 entitlements.  This option is available until such time as 
the state determines that the enhanced Second Tier benefits may be paid without undue 
delay. 

The Department recognizes that whether an “undue delay” exists may vary depending on 
the situation for different groups of individuals.  For example, for individuals who 
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exhausted EUC08 Second Tier prior to the amendments, a state may find that payment of 
“week 14” prior to payment of Third Tier to individuals would unduly delay payment of 
any EUC08 under the Worker Assistance Act.  However, states may also find that 
individuals exhausting EUC08 First-Tier benefits who are newly eligible for EUC08 
Second-Tier benefits may be paid the additional “14th week” without any “undue delay.”  
Thus, it is permissible to provide differing treatment by paying EUC08 Third-Tier 
benefits to one group prior to “week 14” of the EUC08 Second Tier while also paying 
“week 14” of EUC08 Second Tier prior to EUC08 Third Tier to another group. 

3. Question:  If individuals exhaust EUC08 First-Tier benefits on or before December 31, 
2009, are they then potentially eligible for all other EUC08 benefits under any Tier after 
that date, assuming the state is triggered “on” (EUC08 Second Tier does not depend upon 
a trigger) to the appropriate Tier?   

Answer:  No.  Section 4007(b)(2) of the EUC08 law contains a “non-augmentation” rule, 
which prior to the amendments under the Worker Assistance Act prohibited 
augmentation with EUC08 Second-Tier benefits after December 31, 2009.  This has now 
been amended to include references to EUC08 Third and Fourth Tiers. 

Specifically, Section 4007(b)(2) provides that there will be no Second-Tier, Third-Tier or 
Fourth-Tier augmentation “[i]f the amount established in an individual’s account under 
subsection (b)(1) is exhausted after December 31, 2009.”  Subsection (b)(1) of Section 
4007 provides for a phase-out of EUC08 payments, subject to the non-augmentation rule 
in subsection (b)(2).  Specifically, subsection (b)(1) of Section 4007 applies to “amounts 
remaining in an account established under section 4002 . . . .”  Thus, when the “amount[] 
remaining in an account established under Section 4002,” whether a First, Second, or 
Third-Tier amount, is exhausted after December 31, 2009, augmentation is prohibited. 

D.  Extended Benefits Coordination Rule 
1. Question:  If a state elects to pay EB prior to EUC08, for which individuals may the state 

do so (that is, which individuals will qualify)? 

Answer:  Under Section 4002(f)(1) of the EUC08 law, a state may pay EB to an 
individual prior to EUC08 under the Worker Assistance Act amendments, “if such 
individual claimed extended compensation for at least 1 week of unemployment after the 
exhaustion of emergency unemployment compensation under subsection (b) [relating to 
the establishment of an EUC08 account] (as such subsection was in effect on the day 
before the date of enactment of this subsection).”  Hereafter, this provision will be 
referred to as the “EB coordination rule.”  There are several criteria that must be met 
before a state may pay EB under the EB coordination rule: 

• First, EB may be paid prior to EUC08 based upon the Worker Assistance Act 
amendments.  This means that EB may only be paid prior to the “extra” week of 
EUC08 Second-Tier benefits and EUC08 Third and Fourth-Tier benefits. 

• Second, the individual must have claimed at least one week of unemployment 
“after the exhaustion of” an EUC08 account based upon the statute as in effect 
prior to the Worker Assistance Act amendments.  This means that the individual 
must have exhausted EUC08 First-Tier benefits and all EUC08 Second-Tier 
benefits, except for the “extra” week under the Worker Assistance Act 
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amendments, in order for the state to pay EB. 

• Third, the individual must have “claimed extended compensation for at least 1 
week” after the exhaustion of the pre-Worker Assistance EUC08 benefits 
described in the preceding paragraph.  The past-tense “claimed extended 
compensation for at least 1 week” means that the week “claimed” must have 
occurred in the past.  The purpose of this language is to permit states a transition 
period with respect to individuals who were receiving EB.  Thus, it affords states 
the option of continuing to pay EB to individuals who had “claimed” EB after 
exhausting “old” EUC08, rather than switching them to the “new” EUC08.  In 
order to effectuate this transition period, the Department interprets this third 
requirement as meaning that EB must have been “claimed” for a week during, or 
prior to, the state implementing the amendments made by the Worker Assistance 
Act. 

The first week of EUC08 payable under the Worker Assistance Act amendments (in 
states where the week begins on Sunday) was the week beginning November 8, 2009, and 
ending November 14, 2009.  Thus, all states were in the process of implementing the 
amendments that week.  Recognizing that some states might take a little longer to 
implement these amendments, the Department will allow states to apply the EB 
coordination rule where the first week(s) of EB claimed occurs as late as the week of 
November 29, 2009, for week(s) ending November 28, 2009.  Thus, for example, if an 
individual’s EB claim is effective as late as the week beginning November 22, 2009, even 
though the individual does not claim that first week until the following week, the state 
may apply the EB coordination rule, assuming the other criteria are met. 

Note:  This is a change from the guidance in UIPL No. 23-08, Change 5, Q&A, A.5, 
which took the position that, in order to apply the EB coordination rule, the individual 
had to have been in EB claims status at the time of enactment of the Worker Assistance 
Act. 

Further Note:  Whether or not a state elects to keep individuals in EB status under the 
EB coordination rule, no EUC08 payments may be made for any week of unemployment 
beginning after May 31, 2010, when the EUC08 program terminates. 

2. Question:  Under the EB coordination rule, a state elects to pay EB prior to EUC08.  
How does this affect when the state re-determines eligibility for EUC08 Second Tier and 
when the state augments with Third-Tier benefits? 

Answer:  The premise behind the EB coordination rule is that the state chooses to pay 
EB prior to any EUC08 for which the individual is otherwise eligible.  Thus, individuals 
receiving EB under the coordination rule will be treated as though they were receiving 
EUC08, instead of EB, for purposes of determining when they exhausted an EUC08 Tier 
and when they are entitled to augmentation of their accounts with the next higher Tier.  
This means that if an individual exhausts an EUC08 tier after receiving EB under the 
coordination rule, s/he may still qualify for either Second or Third Tier benefits even if 
this occurs after December 31, 2009, if otherwise eligible. 

For example, the state elects under the EB coordination rule to continue paying EB to an 
individual otherwise eligible for EUC08.  Therefore, the individual is entitled to have 
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his/her EUC08 account immediately re-determined for the “extra” week (i.e., week 14) of 
EUC08 Second Tier the first week after November 6, 2009, the date of enactment of the 
Worker Assistance Act.  The individual is entitled to have his/her account augmented 
with EUC08 Third Tier (assuming the state is in an EUC08 Third-Tier period) effective 
immediately following the “extra” week of EUC08 Second Tier, just as though s/he had 
exhausted EUC08 Second Tier when EB was paid instead of EUC08 and even if the 
exhaustion of EB or the payment of the “extra” week (week 14) occurs after December 
31, 2009. 

3. Question:  If an individual is disqualified under the EB rules for not making a systematic 
and sustained search for work, will the individual remain disqualified for EUC08? 

Answer:  No.  The EB work search requirements apply only to individuals who are 
receiving EB; these EB work search requirements do not apply to EUC08.  Therefore, an 
individual who is disqualified from receipt of EB due to not meeting the EB work search 
requirements will qualify for EUC08, if otherwise eligible.  (Note:  If the individual 
would have been disqualified for failure to meet work search or “able and available” 
requirements under state law/policy, such disqualification may remain in effect). 

4. Question:  If an individual is disqualified under the EB rules for refusal of suitable work 
or referral to suitable work, will the individual remain disqualified for EUC08? 

Answer:  That depends.  As noted above, the EB requirements for a systematic and 
sustained search for work are unique to EB, and apply only to that program.  However, an 
individual may be disqualified for refusing, or not accepting a referral to, suitable work 
under the state unemployment compensation (UC) law, although the EB requirements are 
generally stricter.  Section 4001(d)(2) of the EUC Act provides (with exceptions not 
relevant here) that the terms and conditions of the state UC law apply to claims for 
EUC08.  Thus, if the individual would have been disqualified under the state UC law for 
refusing, or not accepting a referral to, suitable work, the disqualification will remain in 
effect for EUC08; however, if the disqualification resulted solely because it was 
determined under the stricter EB rules, then the individual will qualify for EUC08, if 
otherwise eligible. 

5. Question: May a state that is in an EB period stop applying the EB coordination rule at 
any time, for example, stop EB the week ending December 19, 2009, and begin paying 
EUC08 Third Tier to these claimants? 

Answer:  Yes.  States electing to apply the EB coordination rule may at any future point 
decide to stop applying the rule.  This might occur, for example, when the state 
determines that switching individuals to EUC08 would not disrupt payment to 
individuals.  However, when the state does so, it must then pay EUC08 prior to EB for all 
claims, because all individuals must be treated on an equal basis. 

E.  EUC08 Claim Applications 

1. Question:  Will claim applications (Third/Fourth Tier) be required for individuals who 
have already exhausted all EUC08 First and Second Tier and EB benefits? 

Answer:  When there has been a break in claim certification, the state will need to take a 
claim application to ensure there are no issues and that there has been no intervening 
employment, etc., that would disqualify the individual.  When the individual is in 
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continuing claim status, the state will not need to take an application. 

F.  Multiple EUC08 Claims 
1. Question:  Section 3(d)(3) of the Worker Assistance Act states that the “account of an 

individual may be augmented not more than once….”  Why, therefore, would states 
augment more than the last EUC08 claim paid? 

Answer:  Section 4002(a) provides for the establishment of “an emergency 
unemployment compensation account with respect to such individual’s benefit year” 
based on a state UC claim.  Thus, an individual’s EUC08 account is tied to a specific 
“benefit year.”  If an individual establishes an EUC08 account on a benefit year and, 
subsequently, establishes a new (second) benefit year based on subsequent work, s/he 
may establish a second EUC08 account on that new (second) benefit year, if otherwise 
eligible.  See attachment to UIPL No. 23-08, Change 3, Section D. 

2. Question:  If a claimant has two EUC08 accounts, is it correct that states must augment 
and pay the earlier EUC08 account first before augmenting and paying benefits on the 
second (later) EUC08 account even though it may mean stopping the individual’s 
payments (effective November 8, 2009) on the second account to shift back to the first 
account (causing a delay in continued payments)? 

Answer:  States are advised to pay the oldest EUC08 account first.  However, 
recognizing the delays in payment that may occur, the Department will not object if a 
state continues payment on the most recent EUC08 account until such time that the state 
is able to shift back to the oldest account without undue delay in making continued 
payments to the claimant. 

 

 




