Questionsand Answers
I. New Work
Q1. What constitutes new work?

A. New work isdefined in both UIPL No. 41-98 and UIPL No. 984. On page 4, Section
4.b., of UIPL No. 41-98, new work is defined to include:

(1) An offer of work to an individual by an employer with whom
the worker has never had a contract of employment,

(2) An offer of reemployment to an individual by a previous
employer with whom the individual does not have a contract of
employment at the time the offer is made, and

(3) An offer by an individual’ s present employer of: @
Different duties from those the individual has agreed to perform in
the existing contract of employment; or (b) Different
terms or conditions of employment from those in the existing
contract. [Emphasisin original.]

This restates the definition of new work contained on page 3 of UIPL No. 984.

Q2. How doesthe definition of new work apply to changes in the employment conditions for
an individual by the current employer? Isany change in conditions an offer of new
work?

A. Statesarenot required to treat any minor changein ajob situation as an offer of new
work. For achangein job situation to be considered new work, the change must be
material. For example, if anindividual is reassigned from one general secretarial position
to another general secretarial position, and the only change is a different supervisor, an
offer of new work does not exist under the prevailing conditions requirements. On the
other hand, if the new assignment is as an accounting clerk, when the previous
assignment was as a secretary, the change is material and the prevailing conditions
requirements apply. (Note that the actual duties, and not smply job titles, must be
examined. SeeQ & A #10.) Thistest for new work with a current employer appliesto
new assignments from either permanent employers or temporary help firms. In applying
thistest to either situation, States must determine on a case-by-case basis whether a
change is material .

Q3. When an individual works for atemporary help firm, and an assignment ends, is the offer

'Some changes in working conditions, such as a change in the physical location of the
work, while not raising an issue under the Federal prevailing conditions requirements, may create
an inquiry as to whether the work meets the suitability requirements of State law.



Q4.

Q5.

A.

of another assignment new work?

Not aways. For the new assignment to be new work, the change between the
assignments must be material. For example, if the first assignment was as a secretary at a
rate of pay of $10 per hour at ABC Company, and the second assignment is as a secretary
at arate of pay of $10 per hour for XY Z Company (and there are no other changes), the
second assignment is not an offer of new work, because the change in conditions is not
material. On the other hand, if the second assignment is as an accounting clerk, even at
the same rate of pay, the change is material, because the duties are substantially different;
therefore, the offer is an offer of new work. (Asdiscussed in Q and A #10, the actual
duties, and not simply job titles, must be examined.) Alternatively, if the second
assignment is as a secretary, but at arate of pay of $8 an hour, amaterial changein
conditions exists.

Does anew assignment from atemporary help firm constitute new work when there is no
break in employment between assignments? For example, if theindividual’sfirst
assignment ends on Tuesday and the new assignment starts on Wednesday, thereis no
break in employment.

Provided the new assignment meets all other criteriafor new work, the new assignment is
new work. Whether there is a break in the employment relationship is not relevant. As
stated in UIPL 41-98, new work includes an offer by an individual’ s “ present employer.”

Determining Prevailing Conditions

May temporary work be compared only with temporary work for purposes of determining
what constitutes similar work?

No. UIPL No. 41-98 states (on page 10) that new temporary work must be compared not
just with similar temporary work, but with “all work, temporary and permanent, in a
similar occupational category.” This statement continued the Department’ s precedent
established in UCPL No. 130, dating from 1947, that the work offered is compared with
similar work in the occupation. UCPL No. 130 also states on page 5 of its attachment
that--

Neither should the question of what is similar work be determined on the
basis of other factors[such as] . . . the permanency of thework. ... These
other factors must be considered, but only after the question of what is
similar work is decided. If they were considered in determining what is
similar work, such considerations would beg the very question at issue:
what conditions generally prevail for similar work? [Emphasisin
original.]

The Department believes that the use of occupation is the proper starting point for
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Q6.

Q7.

Q8.

Qo.

determining what is and is not similar work. However, as discussed in Question and
Answer 9 below, it isnot sufficient initself. If the basic type of work offered (for
example, secretarial) for temporary employment is the same basic type of work offered
for permanent employment, then the differenceisin one of the conditions of the
employment - permanent or temporary. Since the prevailing conditions requirement
applies to “wages, hours or other conditions of work,” the temporary nature of the work
must be taken into account in applying the prevailing conditions of work requirement and
in determining whether the work offered is substantially less favorable to the individual.

Must fringe benefits be considered in every case involving a prevailing conditions issue?

No. When aprevailing conditions issue is raised, the State need only examine those
prevailing conditions such as hours, wages, physical conditions of the work, or fringe
benefits that the State has reason to believe may be less than prevailing. However, if the
individual raises a prevailing conditions of work issue concerning fringe benefits, the
fringe benefits must be examined.

May wage and fringe benefit packages be combined when determining what is
prevailing? May they be combined even if one element is not prevailing? For example, a
building trades job offers higher than prevailing wages but no health insurance or
retirement plan where those benefits are a prevailing condition in the locality. Must a
value be placed on the fringe benefits to make a comparison?

FUTA issilent on thismatter. Therefore, States may either consider fringe benefits as
part of wages or treat them separately for purposes of the prevailing conditions
requirement. If a State combines fringe benefits with wages, fringe benefits must be
given a cash value and included in the calculation of wages.

May the State presume that a negotiated union wage and benefit package is not
substantially less favorable than the conditions prevailing in the locality?

No. Determinations must not be made based on presumptions. States always must obtain
as much information as necessary in each individual case to support a decision that
conditions of ajob offer meet the prevailing conditions requirement.

May the existence of a contract, collectively bargained or otherwise, that grants the
employer the right to change employment conditions obviate the requirement to analyze
whether a change in employment is new work? For example, a contract may provide for
bumping rights as aresult of areduction-in-force or give management the right to transfer
the worker to anew job.

No. Asstated in Section 4.b. of UIPL No. 41-98, afinding that a change in employment

is new work may not be limited by an employment contract which grants the employer
the right to change employment conditions. This applies even if the employer isforced to
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Q11

change the employment conditions as aresult of a collective bargaining agreement.
May the inquiry of what constitutes “similar work” be limited to occupation?

No. Occupation by itself is not sufficient. As stated on page 4 of the attachment to
UCPL No. 130, “job titles are sometimes misleading.” This UCPL also states that:

Different occupation and grade designations are often used in
different establishments for the same work. Conversely, the same
titles are sometimes used for different kinds of work. The actual
comparison of jobs must therefore be made on the basis of the
similarity of the work done without regard to title: that is, the
similarity of the operations performed, the skill, ability and
knowledge required, and the responsibilities involved. [Emphasis
inoriginal.]

In sum, the State must consider the knowledge, skills, abilities, and duties involved in the
work.

Must States determine a separate prevailing criterion for entry level versus all other steps
within a given occupation?

Yes. If theissueisskill grade within an occupation, the State must break down the given
occupation accordingly. States also must distinguish other steps within the occupation
from each other, when important differences exist between those steps. See also the
answer to the previous question. In addition, as stated on pages 4 and 5 of the attachment
to UCPL No. 130:

The nature of the services rendered may also be differentiated
within an occupational category by the degree of skill and
knowledge required. The work of a head bookkeeper in alarge
concern who sets up the bookkeeping system and assumes
responsibility for it, is clearly different from that of a bookkeeper
in charge of “accounts payable’ or a posting clerk in the
department.

The UCPL goes on to state:

[T]he fact that “similar” makes allowance for some difference
though it implies a marked resemblance must aso be given weight.
Too fine adistinction is likely to result in a comparison of identical
rather than similar work. Generally, distinctions should be made
within an occupation only when important differencesin the
performance of the job outweigh the essential similarity of the
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Q12.

A.

work.

|s asking the parties the only feasible way of obtaining labor market information as to
prevailing fringe benefits?

Not necessarily. However, alternatives are sometimes not available. States should,
however, first use whatever resources are available to determine prevailing fringe
benefits. Some sources are unions, Job Service records, or the Bureau of Labor Statistics.

Substantially Less Favorable to the I ndividual

Q13. Areassignments offered by atemporary help agency always substantially less favorable

A.

Q14.

to the individual than permanent employment?

No. There are several considerations that must be addressed to determineif the offer is
substantialy less favorable to the individual .

States must first determine whether the temporary nature of the work offered is prevailing
in the locality. Asnoted on page 10 of UIPL No. 41-98, if “the norm for a particular
occupation in alocality istemporary work, then temporary work is the prevailing
condition of such work.” There then exists no issue whether the temporary nature of new
work is substantially less favorable to the individual. (However, fringe benefits, wages,
hours, and other conditions also may be relevant in determining if the offer is
substantially less favorable to the individual .)

Another consideration is whether the temporary employer demonstrates that the
“temporary” worker will continue to be employed at the end of each individual
assignment, but merely on different assignments with the same duties and pay. If this
occurs, then the duration of the work is indefinite.

Another consideration is whether a particular condition (such as the temporary nature of
the work refused) is actually less favorable to the individual than that prevailing for
similar work in the locality. The next question and answer addresses thisissue.

Asisthe casefor al determinations, determinations regarding whether the work is
substantially less favorable to the individual must be made by the State in accordance
with the requirements of the Standard for Claims Determination, Sections 6010-6015,
Part V, of the Employment Security Manual.

May the language “to the individual” be applied so asto interpret a short-term offer from
atemporary help agency as being not substantially less favorable to an individual who
has sought out and desires work in the temporary (as opposed to the permanent) market
because of personal circumstances, such as aneed to be flexibly in and out of the labor
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Q15.

market?

Yes. If thetemporary nature of the work is avoluntary or favorable condition of work for
the individual, then UC may be denied if work isrefused. As stated in the last full
paragraph on page 10 of UIPL No. 41-98, “the short-term duration of temporary work
may be avoluntary or favorable condition for some individuals. If the State establishes
through fact finding that thisis the case for an individual, then the work offered is * not
lessfavorableto theindividua’ than the work prevailing in the locality.”

May a State deny UC if an individual refuses an offer of work on a non-prevailing shift?
Does the answer change if the individual has a preference for the non-prevailing shift?

A State may not deny UC in thisinstance unless the individual has a preference for the
non-prevailing shift. Shifts are addressed on page 22 of UCPL No. 130: “... second or
third shift work would generally be substantially less favorable if most of the workersin
the occupation were employed on the first shift. It is because the second and third shifts
are recognized as less convenient by both employers and employees that differentials are
frequently paid for such work.”

The State must, however, determine whether working on a certain shift actually is anon-
prevailing condition. For example, suppose that the prevailing condition for a particular
type of work in agiven locality isthat ailmost all employers operate three shifts a day.
Therefore, the State could determine that any of the three shifts meets the prevailing
conditions requirement. Conversely, if the prevailing condition in the locality isto
operate only two shifts, a day shift and an evening shift, an offer of work on athird shift,
the night shift, would fail to meet the prevailing conditionstest. However, if the
individual has a preference for the non-prevailing shift, then that shift is not a condition
of work that is less favorable to the individual and UC may be denied. (Also seethe
footnote to Question 2 above.)



